Een vloer zwevend leggen: wat betekent dat eigenlijk?

Een vloer zwevend leggen: wat betekent dat eigenlijk?

Het zwevend leggen van een vloer: misschien heb je er al eens van gehoord, maar de kans is aanwezig dat je niet precies weet wat het betekent. Het is uiteraard een term die te maken heeft vloerinstallatie, maar voor velen blijft de precieze invulling een mysterie. Geen zorgen, merkvloerenwinkel.nl is hier om dat mysterie te ontrafelen! In deze gids nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van zwevende vloeren en laten we zien waarom het een fantastische keuze kan zijn voor jouw huis. Ben je klaar om meer te weten te komen?

Wat betekent 'zwevend' leggen?

Laten we beginnen met de basis. Wat houdt het eigenlijk in om een vloer zwevend te leggen? In tegenstelling tot traditionele methoden waarbij de vloerdelen direct aan de ondervloer worden bevestigd, zweeft een zwevende vloer feitelijk bovenop de dekvloer en tussenliggende ondervloer. Dit wordt bereikt door de vloerdelen aan elkaar te klikken, in plaats van ze aan de basisvloer vast te maken, bijvoorbeeld met lijm.

De voordelen van een zwevende vloer

Waarom zou je kiezen voor een zwevende vloer? Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen die deze installatiemethode met zich meebrengt:

  1. Eenvoudige installatie: Het zwevend leggen van een vloer is over het algemeen eenvoudiger en sneller dan traditionele methoden. Met klikbare vloerdelen kunnen zelfs beginners dit project aanpakken met vertrouwen en gemak.
  2. Gemakkelijk te verwijderen: Een van de grootste voordelen van een zwevende vloer is dat deze gemakkelijk te verwijderen is. Als je ooit besluit om je vloer te vervangen, kun je de vloerdelen eenvoudig uit elkaar halen en opnieuw gebruiken of recyclen.
  3. Minder schade aan de ondervloer: Omdat een zwevende vloer niet rechtstreeks aan de dekvloer wordt bevestigd, is er minder kans op schade aan de vloer tijdens de installatie. Dit betekent minder reparaties en kosten op de lange termijn.

Woon je in een huurhuis? Dan is het zwevend leggen van je vloer ideaal. Kans is immers groot dat de huurbaas de eis stelt dat je je vloer na eventueel vertrek weer verwijdert.

Een vloer zwevend leggen: wat betekent dat eigenlijk?

Ga je een vloer leggen? Onthoud dit!

Hoewel het zwevend leggen van een vloer tal van voordelen biedt, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden tijdens het proces:

  1. Kies de juiste ondervloer: Een hoogwaardige ondervloer is essentieel voor een succesvol legproces. Zorg ervoor dat je een ondervloer kiest die geschikt is voor het type vloer dat je gaat leggen en die voldoende demping, isolatie en egaliteit biedt.
  2. Gebruik een vochtbarrière: Vooral in vochtige ruimtes is het belangrijk om een vochtbarrière te gebruiken om je vloer te beschermen tegen vochtschade.
  3. Geef 'm de ruimte: Bij het leggen van een zwevende vloer is het cruciaal om voldoende ruimte rondom de randen van de kamer vrij te laten voor uitzetting en krimp van de vloer. Dit helpt voorkomen dat de vloer kromtrekt of beschadigd raakt bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.

Onze ondervloerenMet welke vloer ga jij aan de slag?

Houten vloeren worden over het algemeen niet aanbevolen voor zwevend leggen vanwege hun gevoeligheid voor uitzetting en krimp. Ze hebben meestal een stevige bevestiging aan de ondervloer nodig om stabiliteit te bieden. In ons assortiment vind je zowel parketvloeren die je moet verlijmen als parket dat je in elkaar kunt klikken. Klik parket kun je uiteraard wel zwevend leggen. Net als een parketvloer die verlijmd moet worden, is plak PVC niet geschikt voor zwevend leggen vanwege de vereiste stevige bevestiging aan de dekvloer om verschuivingen te voorkomen. Klik PVC-vloeren zijn logischerwijs perfect geschikt voor zwevend leggen vanwege hun handige klikbaar installatiesysteem. Hierdoor kunnen ze snel en gemakkelijk worden gelegd zonder dat er lijm of nagels nodig zijn. Hetzelfde geldt voor laminaat.

Professionele installatie versus doe-het-zelf

Hoewel het zwevend leggen van een vloer over het algemeen als een doe-het-zelfproject kan worden uitgevoerd, kan het in sommige gevallen verstandig zijn om een professional in te schakelen. Vooral bij complexe installaties of als je niet zeker bent van je vaardigheden, kan een professionele installateur ervoor zorgen dat de vloer correct wordt gelegd en problemen in de toekomst worden voorkomen. Wist je dat wij een legservice aanbieden? Ontdek het gemak!

Legservice

 

 

Leg jouw merkvloer zwevend met hulp van merkvloerenwinkel.nl

Het zwevend leggen van een vloer is niet alleen een eenvoudige en gemakkelijke installatiemethode, maar het biedt ook tal van voordelen die het de moeite waard maken om te overwegen voor jouw woning. Met de juiste voorbereiding, zorgvuldige installatie en hoogwaardige materialen kun je genieten van een prachtige nieuwe vloer die lang meegaat en de perfecte aanvulling vormt op je huis. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en transformeer je ruimte met een vloer van merkvloerenwinkel.nl! Ontdek ons brede assortiment.

Contact