Klik PVC leggen: tips & tricks

Klik PVC-vloeren zijn anno nu enorm populair. Ze hebben immers een gebruiksvriendelijk kliksysteem waardoor je deze prima zelf kunt leggen. Een PVC-vloer zelf leggen is niet moeilijk en vergelijkbaar met het leggen van een laminaatvloer. Het is echter wel belangrijk dat je goed voorbereid aan de slag gaat - en daar willen we je bij helpen. Daarom geven we je hier graag een aantal tips & tricks. 

  • Welke materialen heb ik nodig?
  • Hoe begin ik met het leggen van een klik PVC-vloer?
  • Waar moet ik rekening mee houden tijdens het leggen?

Je hoeft echt geen studie te hebben gevolgd om zelf een PVC-vloer te leggen, maar het navolgen van ons stappenplan is zeker aanbevolen.

Klik PVC kopen

Klik PVC vloer leggen | merkvloerenwinkel.nl

Soorten klik PVC

De populariteit van PVC is de afgelopen jaren enorm toegenomen. PVC heeft immers heel wat voordelen. Het is slijtvast, vochtbestendig en relatief onderhoudsvrij. Er zijn in principe twee verschillende types klik PVC-vloeren, namelijk mét of zonder geïntegreerde ondervloer. Beide types kunnen, net als laminaat, eenvoudig zelf worden gelegd.

Klik PVC met geïntegreerde ondervloer

Bij het leggen van deze vloer heb je geen extra ondervloer nodig. Ook is het niet nodig om de vloer te egaliseren als deze al redelijk vlak is. De geïntegreerde ondervloer zal minimale oneffenheden opvangen en zorgt ervoor dat er minder geluid te horen is als er overheen wordt gelopen.

Klik PVC zonder geïntegreerde ondervloer

PVC zonder een geïntegreerde ondervloer moet op een egale vloer worden gelegd. Dit mag direct op de vloer zijn of er kan eventueel een speciale ondervloer worden gebruikt. Wanneer men vloerverwarming heeft zal zo'n vloer een lagere warmteweerstand hebben dan een vloer mét geïntegreerde ondervloer.

Klik PVC vloer leggen | merkvloerenwinkel.nl

Voorbereiding klik PVC leggen

Het klinkt misschien logisch, maar het is toch goed om te benoemen: zorg dat je genoeg vloerpakketten hebt besteld. Je kunt eenvoudig berekenen hoeveel je nodig hebt middels de calculator die je op de productpagina vindt. Natuurlijk kan je ook zelf met de rekenmachine aan de slag: meet de lengte en de breedte van de ruimte en vermenigvuldig deze met elkaar om tot het aantal vierkante meter te komen. Bij het leggen van een klik PVC-vloer in wildverband moet je rekening houden met 5% zaagverlies. Bij een klik PVC tegel- of visgraatvloer is dit 10%.

Het acclimatiseren van PVC en welke legrichting kies je?

Voordat je begint met leggen, moet je je vloer laten ‘wennen’ aan de temperatuur van de ruimte. Leg de vloerdelen minstens 48 uur van tevoren in deze ruimte plat neer, dus niet rechtop of schuin tegen een muur. Bedenk ondertussen in welke richting je de vloer gaat leggen. De ideale legrichting heeft vaak te maken met de lichtinval in de ruimte. Laat het licht in de eventuele V-groeven vallen voor een mooi resultaat.

Ondervloer PVC
 

Gereedschap en materialen

Yes, je hebt je nieuwe vloer in huis! Het is al helemaal 'gewend' aan de ruimte en je hebt zin om de handen uit de mouwen te steken. Nu kan het leggen echt beginnen. Althans, bijna... Er zijn een aantal items die je in huis moet halen om een PVC-vloer goed te kunnen leggen. We gaan hier graag in op bepaalde stukken gereedschap die je zeker niet mag vergeten. Een Stanleymes, hamer, legset, rolmaat, zaag en timmerpotlood mogen niet ontbreken. Vergeet echter ook deze items niet:

De juiste ondervloer

Bij het leggen van een klik PVC-vloer zonder geïntegreerde ondervloer heb je natuurlijk een ondervloer nodig. Ook is het noodzakelijk dat het oppervlak volkomen egaal is. Niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming of voldoet aan de eisen van een bepaalde geluidsreductie. Ook de staat van de vloer waar de stroken op zullen worden gelegd heeft invloed op de keuze van een ondervloer, bijvoorbeeld door het egaliserend vermogen. Bedenk dus goed wat de behoeften van jou, de ruimte en vloer zijn. Er kan ook voor gekozen worden om een vochtscherm te plaatsen. Dit weert opkomend vocht.

Tip! Moet de vloer nog worden geëgaliseerd? We hebben een stappenplan gemaakt dat je verder kan helpen!

Al onze vloer accessoires
 

Stanleymes

Bij het leggen van klik PVC is het gebruik van een Stanleymes aanbevolen. PVC-vloeren kunnen worden gezaagd of gesneden. Wanneer je ervoor kiest om de vloer te snijden, vervang dan regelmatig je mesjes.

Plintenschaar

Om je nieuwe vloer af te werken, is het aan te raden om afwerklijsten of plinten te plaatsen. Deze vullen de ruimte tussen vloer en muur netjes op. Voor het plaatsen van afwerklijsten adviseren wij een plintenschaar te gebruiken. Met een plintenschaar is het gemakkelijk om afwerklijsten in een hoek van 45° te knippen.

Profielaftaster

Bij het leggen van een vloer kom je altijd lastige hoeken tegen. Denk aan deurposten en leidingen van de radiator. Een profielaftaster kan het makkelijker maken om deze vormen over te nemen. Druk de profielaftaster tegen de lastige vorm en neem deze over op het PVC.

Zwaaihaak

Heeft de ruimte niet overal haakse hoeken? De niet haakse hoeken kun je aftekenen met een zwaaihoek. Draai de fixeerschroef los en zorg dat de zwaaihaak in de hoek ligt. Draai de schroef weer vast en neem de vastgestelde hoek over op de stroken.

Leginstructies PVC

Om er zeker van te zijn dat je je vloer goed legt, raden we altijd aan eerst leginstructies te lezen. Je vindt hieronder een algemeen stappenplan, maar je kunt vaak ook wat specifiekere tips lezen op de website van het desbetreffende merk. Vaak kun je ook een instructie vinden in de verpakking. Kijk bij twijfel een aantal filmpjes, zodat je wat zelfverzekerder aan je klus begint.

Afzagen of snijden planken

Na het leggen van de eerste baan zal er aan het einde van deze strook een gedeelte overblijven. Snij of zaag de laatste plank op maat en gebruik dit als een beginner voor de volgende baan. Is het restje te klein? Snij of zaag dan een nieuwe PVC plank doormidden en start hiermee. De laatste planken kun je met behulp van een decoupeerzaag of een Stanleymes op maat maken. Een Stanleymes geeft minder rommel. Wanneer je PVC ook schuin moet afsnijden kan je ervoor kiezen om dit met een decoupeerzaag te doen. Ook voor het uitzagen van stukjes PVC bij leidingen is het aanbevolen om dit met de decoupeerzaag te doen.

Afwerken bij leidingen

Loopt er ineens een leiding door het midden van een rij PVC planken? Probeer de kopse kanten van twee planken op precies dit punt te krijgen. Hierdoor kan je aan beide planken een deel uitzagen/snijden en vervolgens om de leiding heen plaatsen.

Laatste baan klik PVC

Als je bent aangekomen bij de laatste baan moet deze vaak in de breedte worden gesneden. Om deze maat goed af te kunnen meten, kan je een plank neerleggen op de een-na-laatste rij. Leg hierna een tweede plank op deze strook en leg deze tegen de muur. Teken nu de plank af zaag deze op maat.

Klik visgraat PVC vloer leggen | merkvloerenwinkel.nl

Wildverband

Leg je PVC in wildverband voor een strakke, maar toch speelse look. Begin de eerste rij met een hele plank. De tweede rij begin je met een derde van een hele plank en op de derde rij begin je weer met een hele plank. Zo wissel je de hele planken en de kleinere planken steeds om en om af. Houd wel rekening met meer zaagverlies. 

Visgraat PVC

Klik PVC is ook in visgraatmotief te verkijgen. Bij het leggen van een visgraatvloer is het belangrijk dat je op juiste wijze start. Begin altijd in het midden van de ruimte waar de nieuwe vloer komt te liggen. Meet op meerdere plaatsen het midden van de ruimte. Teken een rechte lijn op de vloer die als middenlijn zal functioneren. Klik vervolgens een aantal eerste planken in elkaar en leg deze als volgt op de middenlijn die op de ondervloer is afgetekend.

PVC visgraat


 

Een PVC vloer kiezen: klik PVC kopen bij merkvloerenwinkel.nl

Ben je op zoek naar een sterke en sfeervolle vloer met de uitstraling van hout of steen? Klik PVC is er in veel verschillende soorten, zoals rechte planken, tegelsvisgraat of zelfs de Hongaarse punt. We hebben onder andere Ambiant, Douwes Dekker en Therdex PVC. Klik rond in onze webshop en bepaal welke vloer jouw favoriet is. Bestel direct je gewenste aantal vierkante meters dat je kunt berekenen middels de calculator in het tabblad onder het product. Twijfel je nog tussen verschillende kleuren of dessins? Kom langs in onze showroom in Nootdorp om al onze vloeren te bekijken.

Contact & openingstijden