Hoe onderhoud ik mijn parketvloer?

Parket onderhouden? Wij vertellen je hoe!

Op merkvloerenwinkel.nl vind je het allermooiste lamelparket voor de scherpste prijs. Wij zijn fan van parket, gewoonweg omdat hout een duurzaam en prachtig natuurproduct is waar je intens van kunt genieten - mits je je vloer op de juiste wijze onderhoudt. Om het meeste uit jouw nieuwe vloer te halen, moet je 'm immers genoeg liefde en aandacht geven. Hoe je dat precies doet, vertellen we je graag in dit blogartikel.

Onderhoudsproducten
 

Wat is lamelparket?

Maar eerst is het goed om eens stil te staan bij ons assortiment lamelparket. Dit is een type parketvloer dat bestaat uit dunne lagen hout. Deze lagen worden ook wel 'lamellen' genoemd. De bovenste laag is vaak een dunne laag van een hardere houtsoort (meestal eiken of esdoorn) die beschermt tegen slijtage. De onderliggende lagen verhogen de stevigheid van de vloer. Lamelparket wordt vaak gezien als een goedkoper alternatief voor massief houten vloeren, omdat het minder duur is om te produceren. Er zijn echter meer voordelen:

  • Het is meer stabiel is dan massief hout
  • Het is minder gevoelig is voor krimp en uitzetting
  • Het is gemakkelijker te installeren

Lamelparket wordt vaak verkocht in planken of panelen die zijn ontworpen om te worden gelegd als een klikvloer (of met messing en groef) waardoor de installatie sneller en eenvoudiger is dan een traditionele houten vloer. Parketvloeren kunnen worden gelegd in een verscheidenheid van patronen, zoals visgraat, de Hongaarse punt of andere sierlijke patronen. Natuurlijk is de klassieke rechte plank ook altijd een voltreffer. Parketvloeren zijn ook beschikbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen.

Parket: rechte plank
 

Het schoonmaken van parket

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je vloer genieten. Nu is het natuurlijk wel zo dat hout met de jaren vaak alleen maar mooier wordt, maar we snappen het ook helemaal als je je vloer wilt laten stralen alsof 'ie net uit de verpakking komt. Hoe je dat doet? Dweil in ieder geval regelmatig je parketvloer met een vochtige doek of een vloerwisser om stof en vuil te verwijderen. Gebruik niet te veel water, omdat dit kan leiden tot uitzetting van het hout. Parketvloeren worden vaak afgewerkt met een vochtregulerende lak of olie om te helpen beschermen tegen vocht en vuil. Zorg ervoor dat je deze afwerking op tijd bijwerkt om de bescherming te behouden.

Parket onderhouden? Met deze tips houd je je lamelparket als nieuw!

Extra parket onderhoud

Ook kunnen extra maatregelen nodig zijn om je vloer te beschermen. Plaats bijvoorbeeld matjes of tapijten op plaatsen waar veel loopverkeer is, zoals bij de deur, om te voorkomen dat de vloer snel slijt. Verplaats meubels en andere objecten regelmatig om slijtage of kleurverschillen te voorkomen. Parket kan immers verkleuren of uitzetten wanneer het blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Gebruik gordijnen of jaloezieën om direct zonlicht te blokkeren. Houd er rekening mee dat de onderhoudsmethoden kunnen variëren afhankelijk van de afwerking van de vloer, het type hout en de leeftijd van de vloer. Het is aan te raden om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor specifieke onderhoudsadviezen voor jouw vloer.

Tip! Laat een professional je parketvloer eens per jaar inspecteren en onderhouden om eventuele problemen op te sporen en op te lossen.

Onderhoudsproducten koop je op merkvloerenwinkel.nl

Ontdek ook eens de onderhoudsproducten in onze webshop! Check bovendien ons bijzonder mooie aanbod parketvloeren, van merken als Hollandsche Vloeren, Beautifloor en Floorlife. Ook onze laminaat- en PVC-vloeren zijn het bekijken waard. Bij vragen geven we je natuurlijk graag advies. Schroom niet om contact op te nemen.

Contact

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De tijdloze charme van (een) hout(print)

Bij merkvloerenwinkel.nl omarmen we de tijdloze schoonheid van hout. In de wereld van vloeren is er immers één trend die nooit lijkt te vervagen: de warme en natuurlijke uitstraling van hout. Of het nu laminaat met een houtlook, PVC met houtdessin, of authentiek parket is, de aantrekkingskracht van hout blijft ongeëvenaard. In dit blog onderzoeken we waarom (een) hout(print) nooit uit de mode zal raken en laten we zien dat de keuz...

Lees meer...
Vloerkoeling en jouw nieuwe vloer

Nieuw op het toneel van comfortabele en energiezuinige thuisomgevingen: vloerkoeling! Bij merkvloerenwinkel.nl willen we je natuurlijk alles vertellen over deze nieuwe trend in de wereld van vloeren. Ontdek dan ook de fascinerende wereld van vloerkoeling en hoe deze moderne technologie perfect samengaat met onze hoogwaardige vloeren. Vergeet de airconditioning en ventilatoren; stap binnen in de verfrissende wereld van vloerkoeling, waar comfort en s...

Lees meer...
De kracht van een vloerkleed

Bij merkvloerenwinkel.nl zijn we niet alleen groot in vloeren, maar ook in alles wat jouw vloer naar een hoger niveau tilt. Ontdek zeker onze prachtige collectie laminaat-, PVC- en parketvloeren van topmerken, maar óók de bijbehorende accessoires. Je kunt daarbij denken aan gereedschap, plinten en ondervloeren, maar zeker ook aan vloerkleden. Zo'n tapijt is immers een onmisbaar element voor een stijlvolle en gezellige ruimte. Lees...

Lees meer...
Interieurtrend onder de loep: natuurlijk wonen

In een wereld vol technologie en constante prikkels verlangen steeds meer mensen naar een oase van rust, harmonie en eenvoud in hun dagelijks leven. En wat is een betere manier om die rust te vinden dan in je eigen huis? De natuurlijke look is één van de meest geliefde interieurtrends van dit moment, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Met elementen uit deze stijl breng je de rustgevende pracht van de natuur naar binnen, en met...

Lees meer...