Hoe onderhoud ik mijn parketvloer?

Parket onderhouden? Wij vertellen je hoe!

Op merkvloerenwinkel.nl vind je het allermooiste lamelparket voor de scherpste prijs. Wij zijn fan van parket, gewoonweg omdat hout een duurzaam en prachtig natuurproduct is waar je intens van kunt genieten - mits je je vloer op de juiste wijze onderhoudt. Om het meeste uit jouw nieuwe vloer te halen, moet je 'm immers genoeg liefde en aandacht geven. Hoe je dat precies doet, vertellen we je graag in dit blogartikel.

Onderhoudsproducten
 

Wat is lamelparket?

Maar eerst is het goed om eens stil te staan bij ons assortiment lamelparket. Dit is een type parketvloer dat bestaat uit dunne lagen hout. Deze lagen worden ook wel 'lamellen' genoemd. De bovenste laag is vaak een dunne laag van een hardere houtsoort (meestal eiken of esdoorn) die beschermt tegen slijtage. De onderliggende lagen verhogen de stevigheid van de vloer. Lamelparket wordt vaak gezien als een goedkoper alternatief voor massief houten vloeren, omdat het minder duur is om te produceren. Er zijn echter meer voordelen:

  • Het is meer stabiel is dan massief hout
  • Het is minder gevoelig is voor krimp en uitzetting
  • Het is gemakkelijker te installeren

Lamelparket wordt vaak verkocht in planken of panelen die zijn ontworpen om te worden gelegd als een klikvloer (of met messing en groef) waardoor de installatie sneller en eenvoudiger is dan een traditionele houten vloer. Parketvloeren kunnen worden gelegd in een verscheidenheid van patronen, zoals visgraat, de Hongaarse punt of andere sierlijke patronen. Natuurlijk is de klassieke rechte plank ook altijd een voltreffer. Parketvloeren zijn ook beschikbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen.

Parket: rechte plank
 

Het schoonmaken van parket

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je vloer genieten. Nu is het natuurlijk wel zo dat hout met de jaren vaak alleen maar mooier wordt, maar we snappen het ook helemaal als je je vloer wilt laten stralen alsof 'ie net uit de verpakking komt. Hoe je dat doet? Dweil in ieder geval regelmatig je parketvloer met een vochtige doek of een vloerwisser om stof en vuil te verwijderen. Gebruik niet te veel water, omdat dit kan leiden tot uitzetting van het hout. Parketvloeren worden vaak afgewerkt met een vochtregulerende lak of olie om te helpen beschermen tegen vocht en vuil. Zorg ervoor dat je deze afwerking op tijd bijwerkt om de bescherming te behouden.

Parket onderhouden? Met deze tips houd je je lamelparket als nieuw!

Extra parket onderhoud

Ook kunnen extra maatregelen nodig zijn om je vloer te beschermen. Plaats bijvoorbeeld matjes of tapijten op plaatsen waar veel loopverkeer is, zoals bij de deur, om te voorkomen dat de vloer snel slijt. Verplaats meubels en andere objecten regelmatig om slijtage of kleurverschillen te voorkomen. Parket kan immers verkleuren of uitzetten wanneer het blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Gebruik gordijnen of jaloezieën om direct zonlicht te blokkeren. Houd er rekening mee dat de onderhoudsmethoden kunnen variëren afhankelijk van de afwerking van de vloer, het type hout en de leeftijd van de vloer. Het is aan te raden om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor specifieke onderhoudsadviezen voor jouw vloer.

Tip! Laat een professional je parketvloer eens per jaar inspecteren en onderhouden om eventuele problemen op te sporen en op te lossen.

Onderhoudsproducten koop je op merkvloerenwinkel.nl

Ontdek ook eens de onderhoudsproducten in onze webshop! Check bovendien ons bijzonder mooie aanbod parketvloeren, van merken als Hollandsche Vloeren, Beautifloor en Floorlife. Ook onze laminaat- en PVC-vloeren zijn het bekijken waard. Bij vragen geven we je natuurlijk graag advies. Schroom niet om contact op te nemen.

Contact

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Trendalert: donker interieur

Bij merkvloerenwinkel.nl inspireren we je graag! Daarom behandelen we zo nu en dan de laatste trends op het gebied van wonen. Een donker interieur is helemaal van nu en biedt een unieke sfeer van gezelligheid en geborgenheid. Je huis omtoveren tot een warme, uitnodigende cocon klinkt toch als muziek in de oren? Maar hoe ga je te werk om een donker interieur te creëren zonder dat het zwaar en saai aanvoelt? En welke rol speelt je vloer hierbij...

Lees meer...
Een vloer zwevend leggen: wat betekent dat eigenlijk?

Het zwevend leggen van een vloer: misschien heb je er al eens van gehoord, maar de kans is aanwezig dat je niet precies weet wat het betekent. Het is uiteraard een term die te maken heeft vloerinstallatie, maar voor velen blijft de precieze invulling een mysterie. Geen zorgen, merkvloerenwinkel.nl is hier om dat mysterie te ontrafelen! In deze gids nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van zwevende vloeren en laten we...

Lees meer...
Het voorkomen en repareren van krassen in PVC

Een mooie PVC-vloer voegt niet alleen flair toe aan je interieur, maar is ook nog eens lekker robuust en makkelijk te onderhouden. Toch ontkom je er niet aan dat er na verloop van tijd wat krassen kunnen opduiken. No worries! In deze blog geven we je handige tips om krassen te voorkomen en te fixen, zodat je PVC-vloer er jarenlang als nieuw uit zal zien. Ontdek het bij merkvloerenwinkel.nl!

...Lees meer...
Trendy legpatronen: dit zijn onze favorieten!

Ben je op zoek naar een vloer die een waar statement maakt in jouw woning? Zoek niet verder! Bij merkvloerenwinkel.nl vind je een uitgebreide collectie PVC-, laminaat en parketvloeren die jouw interieur naar een stijlvoller niveau tillen. Kies voor een vloer en een legpatroon waar jouw interieurhart sneller van gaat kloppen. In deze blog nemen we je mee op een inspirerende reis door de wondere wereld van legpatronen, van klassieke stroken...

Lees meer...