Hoe onderhoud ik mijn parketvloer?

Parket onderhouden? Wij vertellen je hoe!

Op merkvloerenwinkel.nl vind je het allermooiste lamelparket voor de scherpste prijs. Wij zijn fan van parket, gewoonweg omdat hout een duurzaam en prachtig natuurproduct is waar je intens van kunt genieten - mits je je vloer op de juiste wijze onderhoudt. Om het meeste uit jouw nieuwe vloer te halen, moet je 'm immers genoeg liefde en aandacht geven. Hoe je dat precies doet, vertellen we je graag in dit blogartikel.

Onderhoudsproducten
 

Wat is lamelparket?

Maar eerst is het goed om eens stil te staan bij ons assortiment lamelparket. Dit is een type parketvloer dat bestaat uit dunne lagen hout. Deze lagen worden ook wel 'lamellen' genoemd. De bovenste laag is vaak een dunne laag van een hardere houtsoort (meestal eiken of esdoorn) die beschermt tegen slijtage. De onderliggende lagen verhogen de stevigheid van de vloer. Lamelparket wordt vaak gezien als een goedkoper alternatief voor massief houten vloeren, omdat het minder duur is om te produceren. Er zijn echter meer voordelen:

  • Het is meer stabiel is dan massief hout
  • Het is minder gevoelig is voor krimp en uitzetting
  • Het is gemakkelijker te installeren

Lamelparket wordt vaak verkocht in planken of panelen die zijn ontworpen om te worden gelegd als een klikvloer (of met messing en groef) waardoor de installatie sneller en eenvoudiger is dan een traditionele houten vloer. Parketvloeren kunnen worden gelegd in een verscheidenheid van patronen, zoals visgraat, de Hongaarse punt of andere sierlijke patronen. Natuurlijk is de klassieke rechte plank ook altijd een voltreffer. Parketvloeren zijn ook beschikbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen.

Parket: rechte plank
 

Het schoonmaken van parket

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je vloer genieten. Nu is het natuurlijk wel zo dat hout met de jaren vaak alleen maar mooier wordt, maar we snappen het ook helemaal als je je vloer wilt laten stralen alsof 'ie net uit de verpakking komt. Hoe je dat doet? Dweil in ieder geval regelmatig je parketvloer met een vochtige doek of een vloerwisser om stof en vuil te verwijderen. Gebruik niet te veel water, omdat dit kan leiden tot uitzetting van het hout. Parketvloeren worden vaak afgewerkt met een vochtregulerende lak of olie om te helpen beschermen tegen vocht en vuil. Zorg ervoor dat je deze afwerking op tijd bijwerkt om de bescherming te behouden.

Parket onderhouden? Met deze tips houd je je lamelparket als nieuw!

Extra parket onderhoud

Ook kunnen extra maatregelen nodig zijn om je vloer te beschermen. Plaats bijvoorbeeld matjes of tapijten op plaatsen waar veel loopverkeer is, zoals bij de deur, om te voorkomen dat de vloer snel slijt. Verplaats meubels en andere objecten regelmatig om slijtage of kleurverschillen te voorkomen. Parket kan immers verkleuren of uitzetten wanneer het blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Gebruik gordijnen of jaloezieën om direct zonlicht te blokkeren. Houd er rekening mee dat de onderhoudsmethoden kunnen variëren afhankelijk van de afwerking van de vloer, het type hout en de leeftijd van de vloer. Het is aan te raden om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor specifieke onderhoudsadviezen voor jouw vloer.

Tip! Laat een professional je parketvloer eens per jaar inspecteren en onderhouden om eventuele problemen op te sporen en op te lossen.

Onderhoudsproducten koop je op merkvloerenwinkel.nl

Ontdek ook eens de onderhoudsproducten in onze webshop! Check bovendien ons bijzonder mooie aanbod parketvloeren, van merken als Hollandsche Vloeren, Beautifloor en Floorlife. Ook onze laminaat- en PVC-vloeren zijn het bekijken waard. Bij vragen geven we je natuurlijk graag advies. Schroom niet om contact op te nemen.

Contact

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

PVC ondervloer: waar op te letten?

Zoals je weet is merkvloerenwinkel.nl dé specialist in vloeren met karakter! Vandaag duiken we in de fascinerende wereld van PVC en de bijpassende ondervloeren. Om het beste uit jouw vloer en woongenot te halen, is het plaatsen van een ondervloer immers een must. Als het gaat om PVC-vloeren, zijn er kortgezegd twee opties: vloeren met geïntegreerde ondervloer en vloeren zonder. Maar wat zijn de (wettelijke) regels en waar moet je op lett...

Lees meer...
Laminaat schoonmaken doe je zo!

Bij merkvloerenwinkel.nl zijn we, zoals je weet, gek op ons mooie aanbod laminaat. We willen natuurlijk dolgraag dat jij net zo verliefd wordt op jouw vloer. Laminaat is niet alleen stijlvol, praktisch en betaalbaar, maar met de juiste zorg kan het ook jaren en jarenlang mee. Sterker nog, met de juiste tips & tricks kun je je laminaatvloer er voor zeer lange tijd uit laten zien als nieuw. Dus pak je dweil, doe je sl...

Lees meer...
Merk in de spotlight: mFLOR

Als je op zoek bent naar de perfecte vloer voor je interieur, dan is het merk mFLOR er zeker eentje om te overwegen! Met een bewuste benadering van het milieu en een passie voor stijlvol design, heeft mFLOR de mooiste, meest comfortabele en milieubewuste PVC-vloeren ontwikkeld die jouw huis een stukje fijner maken. Bij mFLOR begrijpen ze dat de vloer de basis van elk interieur is. Daarom hebben ze er alles aan gedaan om PVC-vloeren te creë...

Lees meer...
Interieurtrend onder de loep: zwarte plinten & vloer

Bij merkvloerenwinkel.nl zijn we helemaal gek van interieur en design. Het is onze passie om jouw huis om te toveren tot een waar paleisje. En als er één trend is die wij momenteel helemaal geweldig vinden, dan is het wel het integreren van zwarte elementen in huis. Van zwarte kozijnen tot zwarte vloeren en van zwarte lampen tot zwarte plinten: zwart is hot! In deze tekst leggen we je precies uit waarom we zo’n fan zijn én waarom jo...

Lees meer...