Duurzame vloer: waar moet je op letten?

Duurzame vloer: waar moet je op letten?

Leuk dat je op zoek bent naar een nieuwe vloer! Maar niet zomaar eentje... Nee, nee: een heuse duurzame vloer! Daar houden wij bij merkvloerenwinkel.nl natuurlijk ook heel erg van, want Moeder Aarde kan wel wat liefde en aandacht gebruiken. Maar waar moet je dan op letten in je zoektocht naar de perfecte vloer die niet alleen mooi, stijlvol en praktisch is, maar ook nog een duurzaam karakter heeft? Wij van merkvloerenwinkel.nl zetten graag een paar tips op een rij.

Tip 1: materiaal

De materialen waaruit de vloer is opgebouwd zijn natuurlijk cruciaal voor de duurzaamheid van je vloer. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het soort hout (en uit welke bossen deze afkomstig is) van je parketvloer of aan de opbouw van je PVC:

  • De vloeren van COREtec zijn bijvoorbeeld gemaakt van een combinatie van gerecycled hout en een onderlaag van kurk.
  • De vloeren van Hollandsche Vloeren zijn Cradle to Cradle gecertificeerd. Dit internationaal erkende milieukeurmerk bevestigt dat alle materialen kunnen worden hergebruikt.
  • Het PVC van Ambiant is emissie- en ftalaatvrij, én voorzien van biologische weekmakers. Deze zijn 100% afbreekbaar en onschadelijk voor het milieu en de gezondheid.
  • Bij de productie van laminaat maakt Ambiant zoveel mogelijk gebruik van overschotten uit de houtindustrie en bosbouw.

Ga in je selectieproces dus zeker na uit welke materialen jouw favoriete vloer bestaat. Zo weet je zeker dat je een ‘groen’ product in huis haalt.

Laminaat


 

Tip 2: productieproces

Hoe wordt de vloer geproduceerd? Wordt er veel water en energie gebruikt tijdens het proces? Dit heeft natuurlijk ook invloed op de duurzaamheid van de vloer. Kies daarom voor een producent die oog heeft voor duurzaamheid en hier ook naar handelt, bijvoorbeeld door afval te recyclen. Het Duitse Parador weet wel wat duurzaam ondernemen is. Er worden in het productieproces milieubewuste keuzes genomen en verantwoordelijkheid voor de toekomst is zeer belangrijk voor iedereen binnen het bedrijf. Het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen is cruciaal en om die reden stelt Parador ecologische normen voor materialen, productie, verpakking en logistiek. Zo worden emissies vermeden en het gebruik van recyclebare materialen toegejuicht.

Duurzaam wonen doe je zo!

Tip 3: onderhoud

Hoe meer onderhoud je vloer nodig heeft, hoe minder duurzaam deze is. Kies daarom voor een vloer die makkelijk schoon te maken is en niet snel beschadigt. Dit betekent niet alleen dat je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken, maar ook dat je minder snel een nieuwe vloer hoeft te kopen. En dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Gebruik in ieder geval onderhoudsproducten zonder oplosmiddelen vanwege het vrijkomen van giftige stoffen.

Onderhoud
 

Tip 4: lekker lang mee

Last but not least: hoe lang gaat je nieuwe vloer eigenlijk mee? Hoe langer, hoe beter natuurlijk! Ga daarom voor een vloer die supersterk is en waarvan de producent ook nog eens een realistische garantie geeft. Zo weet je zeker dat je nog jarenlang van je duurzame vloer kunt genieten.

Duurzame vloer kopen? Je doet het op merkvloerenwinkel.nl!

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de eigenschappen en kwaliteit van de vloer voordat je tot aanschaf overgaat. Vraag ons bijvoorbeeld naar de slijt- en krasbestendigheid van de vloer en of hij geschikt is voor intensief gebruik. Zo voorkom je dat je na een paar jaar alweer op zoek moet naar een nieuwe vloer. En vergeet niet: duurzaamheid is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor jou! Met een duurzame vloer ben je namelijk ook lekker bezig voor je eigen portemonnee. Bestel jouw favoriete vloer vandaag nog op merkvloerenwinkel.nl!

Contact