Parketvloer versus houten vloer: wat is het verschil?

Hout versus parket: wat zijn de verschillen?

Als je op zoek bent naar een mooie, kwalitatieve en betaalbare vloer, dan heb je vast al flink onderzoek gedaan naar de verschillen tussen al die uiteenlopende vloeren. Misschien kan je daar wel wat hulp bij gebruiken... De keuze kan overweldigend zijn en het kan moeilijk zijn om te bepalen welke vloer het beste bij jouw wensen past. Zo vraag je je misschien af wat het precieze verschil tussen een parketvloer en een houten vloer nu eigenlijk is. Stop met googelen, merkvloerenwinkel.nl heeft het antwoord voor je!

Wat is een parketvloer?

Een parketvloer is in principe ook gewoon een houten vloer, maar dan met een net iets ander karakter. Waar een 'gewone' houten vloer bestaat uit één massief stuk hout, bestaat een parketvloer uit meerdere lagen van verschillende houtsoorten. Die lagen worden onderling verlijmd en dwars op elkaar geplaatst, wat zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit. 

Lamelparket en fineerparket

Ook is er niet één soort parket. Lamelparket en fineerparket zijn waarschijnlijk de meest bekende. Het grootste verschil tussen die twee zit hem in de opbouw van de vloer. Lamelparket bestaat uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar zijn verlijmd. De bovenste laag is van massief hout en is meestal tussen de 2 en 6 millimeter dik. Deze laag bepaalt dus in grote mate het uiterlijk en de kwaliteit van de vloer. Omdat deze toplaag van massief hout is, kan de vloer meerdere keren geschuurd en opnieuw afgewerkt worden, waardoor hij langer meegaat dan een fineerparketvloer. Fineerparket bestaat uit een dunne toplaag van massief hout, die is verlijmd op een drager van multiplex of MDF. Dit maakt de vloer minder dik en minder duurzaam dan lamelparket.

Parket
 

Onze lamelparket merken

Als je op zoek bent naar een parketvloer die lang meegaat - en dat ben je natuurlijk, dan is lamelparket de beste keuze. Het is dan wel iets duurder dan fineer, maar de investering gaat het in de toekomst absoluut waard zijn. In onze webshop vind je een geweldig aanbod lamelparket van topmerken als:

Trendy: visgraat parket
 

Maak je huis tot een thuis met de vloeren van merkvloerenwinkel.nl!

Massief houten planken

Een houten vloer bestaat uit massief hout. Het grootste verschil tussen een parketvloer en een houten vloer is dus de manier waarop de vloer is opgebouwd. Een houten vloer kan geleverd worden in verschillende houtsoorten en afwerkingen, maar de keuze is over het algemeen beperkter dan bij parketvloeren. Een massief houten vloer geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan elke ruimte. Hout is immers hartstikke tijdloos. Daarnaast zijn houten planken slijtvast en kunnen ze op verschillende manieren afgewerkt worden. Wel moet gezegd worden dat je houten vloer vraagt om wat liefdevolle aandacht. Hoe je het langs van je vloer kunt genieten?

  1. Regelmatig stofzuigen of vegen om vuil en stof te verwijderen.

  2. De vloer regelmatig dweilen met een licht vochtige doek. Gebruik hierbij een speciaal schoonmaakmiddel dat geschikt is voor houten vloeren.

  3. Voorkom langdurig contact met water. Maak de vloer dus niet te nat tijdens het dweilen en droog eventuele vochtplekken zo snel mogelijk op.

  4. Bescherm de vloer tegen krassen en beschadigingen door gebruik te maken van viltjes onder meubels.

  5. Regelmatig schuren en opnieuw afwerken laat je vloer er weer uitzien als nieuw.

Onderhoud


 

Vloerverwarming houten vloer

Een houten vloer kan in principe prima worden gecombineerd met vloerverwarming, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle houtsoorten geschikt zijn voor vloerverwarming. Hout heeft namelijk de eigenschap dat het kan uitzetten en krimpen onder invloed van vocht en temperatuurwisselingen. Dit kan leiden tot scheuren en kieren in de vloer. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die stabiel genoeg is en weinig werkt onder invloed van temperatuurverschillen. Esdoorn of eiken zijn bijvoorbeeld geschikte houtsoorten voor vloerverwarming.

Tip! De temperatuur van de vloer mag niet te hoog worden, omdat dit kan leiden tot kromtrekken of verkleuring van het hout. Het is daarom belangrijk om de vloerverwarming geleidelijk aan op te warmen en de temperatuur niet te hoog te laten worden.

De mooiste parketvloer koop je op merkvloerenwinkel.nl

In onze webshop vind je tal van fantastische parketvloeren! Bestel dus direct je gewenste aantal m2. In de calculator in het tabblad onder het product kan je direct zien hoeveel vierkante meter en dus dozen je nodig gaat hebben. Vergeet ook niet een bijpassende parket ondervloer in je winkelmandje te doen. Ook voor andere soorten vloerbedekking ben je bij ons aan het juiste adres. Zo verkopen we in onze online shop zowel laminaatPVC als producten waarmee je zelf een traprenovatie kan doen. Ontdek ons webshop aanbod of neem contact met ons op.

Contact

Tags: