Wat is de juiste ondervloer voor laminaat?

Wat is de juiste ondervloer voor laminaat?

Een goeie ondervloer is essentieel wanneer je optimaal van jouw nieuwe laminaatvloer wilt genieten. Zo zorgt een ondervloer namelijk onder andere voor geluidsdemping en een langere levensduur van het laminaat. Net als vloeren is er op het gebied van óndervloeren ook genoeg te kiezen. Welke ondervloer geschikt is voor jouw laminaat? merkvloerenwinkel.nl vertelt het je!

Waarom een ondervloer gebruiken?

Voordat we inzoomen op de vraag welke ondervloeren geschikt zijn voor jouw laminaat, is het goed om de waarde van een ondervloer an sich nog eens nader te bekijken. Een ondervloer is immers een cruciaal onderdeel van de structuur van jouw vloer, die het laminaat of ander soort vloerbedekking die erop ligt ondersteunt. In tegenstelling tot robuust hout is laminaat gemaakt van een relatief dun en flexibel materiaal. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt wanneer je deze laminaatplanken direct op een betonnen vloer zou leggen…

Ondervloer voor laminaat kopen


 

De voordelen van een ondervloer

Ondervloeren zijn er in allerlei varianten. De één heeft weer net andere eigenschappen dan de andere. Zo kan je je misschien voorstellen dat een ondervloer met zeer goede geluiddempende eigenschappen in een flat of appartement beter op zijn plek is dan wanneer je een laminaatvloer op de begane grond van je vrijstaande huis wilt leggen. Een ondervloer heeft een aantal functies:

  • Egaliserend vermogen;
  • Geluidsreductie;
  • Vochtwering;
  • Isolering;
  • Langere levensduur van het laminaat.

Het is dus afwegen welke eigenschappen voor jou het meest van belang zijn, bijvoorbeeld omdat je je vloer in een relatief vochtige ruimte wilt leggen of omdat je misschien wel vloerverwarming hebt. Bij vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Laminaat kopen
Welk type ondervloer past bij mijn laminaatvloer?

Je voelt ‘m misschien al aankomen: omdat er niet één type laminaat is, is er ook niet één juiste soort ondervloer. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen bij de zoektocht naar de perfecte ondervloer voor jouw situatie:

  1. Wat is de bestaande ondergrond en hoe egaal is deze? Je wilt immers dat jouw vloerbedekking zo stabiel mogelijk komt te liggen. Kies voor een ondervloer met extra stabiliserende eigenschappen wanneer er bijvoorbeeld flink wat kuilen in je betonvloer zitten.
  2. Welke geluidsisolatie is gewenst, dan wel vereist? Het minimaliseren van overlast wat betreft contact- en reflectiegeluid is essentieel voor je eigen woonplezier en dat van de buren.
  3. Leg je je vloer op de begane grond? Dan moet je rekening houden met optrekkende kou en vocht. Dit kan betekenen dat je vloer zal gaan leven (lees: uitzetten, dan wel krimpen). Een warmte-isolerende ondervloer is dan ook noodzakelijk om dit eventuele probleem te verhelpen.
  4. Hoe hoog mag je vloer worden? Een korte rekensom (hoogte vloer + ondervloer) kan voorkomen dat je straks je deuren niet meer kunt openen.
  5. Heb je vloerverwarming? Dan is het belangrijk om voor een ondervloer en laminaatvloer te kiezen die de warmte goed geleiden. Vochtwerende eigenschappen kunnen ook handig zijn in verband met het eventuele lekken van de verwarming.

Hoe moet ik laminaat leggen?
Laminaat leggen in een appartement of flat

Ben je de trotste huurder of eigenaar van een appartement en wil je deze verrijken met een prachtige laminaatvloer van merkvloerenwinkel.nl? Check bij je ondervloer dan in ieder geval altijd het vermelde aantal decibel. In Nederlandse appartementen is er vaak de eis vanuit de woningbouwvereniging of VVE dat de ondervloer een geluidsreductie heeft van in ieder geval 10dB. Dit zorgt ervoor dat je (onder)buren minder contactgeluidsoverlast zullen ervaren.

Tip! Let er bij het leggen van de laminaatdelen altijd op dat je ruimte tussen de muur en de vloer overhoudt. Je zorgt er zo voor dat het reflectiegeluid geminimaliseerd wordt. Plinten zullen deze opening uiteraard verbergen.

Ondervloer voor laminaat kopen bij merkvloerenwinkel.nl

Heb je vragen over ons aanbod? De medewerkers van merkvloerenwinkel.nl kunnen je bij je aankoop van laminaat altijd adviseren over jouw opties wat betreft de ondervloer. Een ondervloer lijkt misschien wat minder belangrijk, bijvoorbeeld omdat je ‘m letterlijk niet ziet. Het echter wel noodzakelijk om te investeren in de perfecte ondervloer zodat je zonder ergernis optimaal van jouw nieuwe laminaatvloer kunt genieten. We hebben ondervloeren van topmerken als Co-pro, PPC en Quick-Step. Tot snel bij merkvloerenwinkel.nl!

Naar de webshop

 

Tags: