Wat is het verschil tussen een PVC en vinyl vloer?

Wat is het verschil tussen een PVC en vinyl vloer?

Waar vinyl vroeger één van de meest gehoorde termen in de wereld van vloerbedekking was, heeft PVC sinds een aantal jaar dat plekje ingenomen. Naast laminaat en parket is PVC een ontzettend populaire vloersoort. Maar hoe zit dat nou precies met vinyl en PVC? Zijn het twee benamingen voor hetzelfde kunststof product of zijn er wel degelijk verschillen? In dit blogartikel van merkvloerenwinkel.nl leggen we het je graag in detail uit!

Onze PVC vloeren
 

Vinyl versus PVC

Er is tegenwoordig heel wat keuze op het gebied van vloeren. Dat is aan de ene kant fijn, want zo vind je altijd een vloer die bij je ruimte en smaak past, maar aan de andere kant is het goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet – zeker wanneer je ook nog te maken hebt met verwarrende termen die soms door elkaar heen worden gebruikt. Daarom is het goed eens flink in te zoomen op de verschillen tussen vinyl en PVC. Want, en dat kunnen we je hier best al verklappen, de twee lijken op elkaar, maar zijn tegelijkertijd ook zeer verschillend.

Het verschil in materiaal

PVC staat voor polyvinylchloride. Dit is een thermoplastisch materiaal dat op verschillende manieren wordt toegepast, zoals voor pijpen en isolatieplaten. Het kunststof product is de basis van de welbekende PVC vloer, maar ook van vinyl. Toch is er een verschil en dat zit ‘m in de opbouw van de vloer. De onderste laag is bij beide vloeren immers net anders. Bij de vinylvloer is de onderste laag relatief zacht, waardoor de vloer flexibeler is. Dit maakt het eenvoudig te leggen, maar stiekem ook wat kwetsbaarder. PVC is, vanwege zijn hardere onderlaag een stukje steviger en sterker. Ook PVC is echter zeer makkelijk te leggen, zeker wanneer voor klik PVC kiest.

Klik PVC leggen


 

Wist je dat… Vinyl door de andere materiaalsamenstelling ook in een scala aan (vooral brede) afmetingen te krijgen is? Zo kan je vaak naadloos een hele ruimte in één keer van een vloer voorzien. Ook bestaan er vinyl tegels.

Vinyl versus PVC | Shop PVC op merkvloerenwinkel.nl

De levensduur van PVC en vinyl

Omdat PVC dus een stukje sterker is, gaat het over het algemeen ook een stuk langer mee dan een vinylvloer. Het is daarom ook iets duurder. Van PVC kan je wel 30 jaar intens plezier hebben, terwijl vinyl maximaal zo’n 10 á 20 jaar meegaat. Dit heeft alles te maken met de dikte van de toplaag en uiteraard de intensiteit waarmee de vloer wordt belopen. Zo zal het zeker verschil maken of je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor in de woonkamer of het thuiskantoor.

Praktische en esthetische voordelen

Vinyl wordt, om het nog een stukje lastiger te maken, ook wel eens als ‘zeil’ aangeduid. Zoals gezegd is een vinyl vloer vanwege zijn flexibiliteit wat gevoeliger voor schade dan PVC. Een voordeel is echter wel dat beide vloeren geen vuil opnemen en dat ze vochtwerend zijn. In onderhoud zijn ze dus lekker makkelijk. Ook is een overeenkomst dat vinyl en PVC in allerlei verschillende prints te krijgen zijn, vaak haast niet van echt hout of natuursteen te onderscheiden.

Een kwalitatieve PVC vloer koop je bij merkvloerenwinkel.nl

Wij van merkvloerenwinkel.nl vinden dat je veel en lang plezier moet hebben van een vloer. Daarom verkopen wij PVC vloeren van topmerken voor de beste prijs. Een greep uit onze steeds groeiende lijst merken:

Je kan kiezen tussen klik PVC en plak PVC. Ook voor andere kwaliteitsvloeren, zoals laminaat of lamelparket, ben je bij ons aan het juiste adres. Meer weten over ons assortiment? Schroom niet om contact op te nemen!

Contact

Tags:
PVC