3 tips voor het toepassen van plinten

3 tips voor het toepassen van plinten

Je hebt keihard lopen zwoegen, maar je klus is dan eindelijk geklaard: je hebt een nieuwe vloer gelegd! Nadat je jezelf een aantal schouderklopjes hebt gegeven en de champagne hebt gepopt, is het tijd om de laatste hand aan je vloer te leggen, namelijk het plakken van de plinten. De plint is het puntje op de i, de kerst op de taart en het laatste loodje. Er wordt vaak enorm opgezien tegen het plinten-plak-klusje, vaak omdat de vloer zelf al zo’n grote klus was. Toch mag de plint wat meer op een voetstuk worden geplaatst. Zonder plint immers geen ‘af’ vloer. Daarom geven we je in dit blog graag 3 tips voor het toepassen van (plak)plinten.

Ons assortiment plinten


 

In ons assortiment vind je zowel afgelakte MDF plinten als handige plakplinten voor jouw laminaat- of PVC-vloer. Hoge plinten, dikke plinten, platte plinten; we hebben het allemaal, ook in verscheidene kleuren. Ga je voor ral9010 of juist voor stoere zwarte plinten? De afwerking maakt de vloer tot wat het is en dus is het belangrijk goed je tijd te nemen om je plint op de perfecte wijze tegen de muur aan te plakken. Die kieren die je laminaat of PVC aan de randen hebben overgelaten, moeten immers worden weggewerkt. Hoe? We vertellen het je.

Tip 1: Hoeveel plinten heb ik nodig?

Je kunt je klus pas starten als je genoeg materiaal in huis hebt. Check dus altijd of je voldoende plinten hebt besteld. Dit is heel eenvoudig te meten. Meet de lengte van alle muren waar plinten komen op en vermenigvuldig dit aantal meter met 1,1. Dit is net iets meer dan je sec gezien nodig zou hebben, maar we rekenen 10% zaagverlies, net als bij een vloer. Wanneer je dit aantal deelt door de lengte van de plint, weet je hoeveel plinten je nodig hebt.

Let op! Voor deurkozijnen kan je uiteraard geen hoge plint gebruiken. Bestel dus ook altijd genoeg plakplinten. Een deuropening is meestal zo rond de 80 centimeter breed. Ook bij een hoog raam of een schuifpui kan vaak geen hoge plint worden geplaatst. Houd dus rekening met jouw specifieke situatie wanneer je je bestelling checkt.

Laminaat


 

Tip 2: Hoge plinten plaatsen

Hoge plinten geven je ruimte een luxe uitstraling. Daarnaast kan je nieuwe vloer vrij bewegen onder de plint én kan je kabels en oneffenheden makkelijker wegwerken. Het plakken van plinten is stiekem gewoon heel wat meet- en aftekenwerk. Die lengtes zijn niet zo erg; het zijn veelal de hoekjes die het lastig maken. Voor het mooiste effect zaag je de hoeken in verstek (45 graden), zodat de plinten als een soort puzzel in elkaar vallen. Dit kan met behulp van een afkortzaag, maar een ‘ouderwetse’ verstekbak is ook een goede oplossing. Draag de juiste bescherming en zorg voor een scherp zaagblad.

Plinten plakken: plakplinten en hoge MDF plinten | Merkvloerenwinkel.nl

Het kitten van hoge planten

Check of je plinten op de goede lengte zijn door ze gewoon vast tegen de muur aan te zetten. Let er wel op dat alle stof is weggehaald zodra je met de kit aan de slag gaat. Ready? Dan gaan we kitten! Gebruik een montagekit met hoge aanvangskracht en verdeel die over de achterkant van de plint. Wordt niet te enthousiast, want je wil niet dat er kit over de randjes komt wanneer je deze tegen de wand drukt. Voor het beste effect maak je een soort golfje in het midden van de lat. Over lange lengtes is het extra belangrijk je kit goed te verdelen.

PVC


 

Tip 3: Plakplinten plaatsen

Plakplinten plaatsen is simpeler dan het plakken van hoge plinten. Ook hier is het belangrijkste onderdeel het op maat maken van je plint. Dit doe je eenvoudig met een plintenschaar/plintenknipper of ook in een verstekbak met een zaag. Daarna is het een kwestie van de plakstrip verwijderen en de plinten plakken. Plakplinten zijn een beetje buigzaam, dus je kunt ze nog wat bijstellen. Gebruik altijd een lange plint als je aan een nieuwe muur begint en vermijd dus gedoe met korte stukjes. Dat is niet fijn werken en ziet er ook minder mooi uit.

Plinten bestellen op merkvloerenwinkel.nl

Voor de mooiste vloeren én bijpassende plinten ben jij bij merkvloerenwinkel.nl aan het juiste adres. Wij verkopen laminaat, parket en PVC van verschillende merken, zoals  Ambiant, vtwonen, Moduleo, Sense en Quick-Step. Voor bestellingen boven de €500,00 bezorgen wij gratis in Nederland (met uitzondering van de Waddeneilanden). Dat doen we uiteraard zo snel mogelijk. Bij vragen over onze producten en het bestelproces staan we je uiteraard graag te woord!

Contact

Tags: