FAQ

Wat is Laminaat?

Door de melamine toplaag wordt laminaat in de volksmond nog wel eens als 'kunststof' bestempeld. De drager van laminaat is echter altijd een houtmateriaal zoals spaanplaat en/of MDF. Het product bestaat uit onder hoge druk geperste houtvezels. Door de lagen met elkaar te verbinden ontstaat er een decoratieve vloer met de uiterlijke eigenschappen van bijvoorbeeld parket of plavuizen

Voordelen van Laminaat?

De grootste voordelen van laminaat zijn:

  • laminaat is makkelijk zelf te leggen
  • laminaat is makkelijk in onderhoud
  • laminaat is duurzaam en relatief goedkoop
  • laminaat is hygiënisch en goed schoon te houden

Moet Laminaat acclimatiseren?

De laminaatvloer moet minimaal 48 uur voor het leggen in gesloten verpakking acclimatiseren in de te leggen ruimte. Leg de pakken horizontaal met enige tussenruimte neer en zet ze nooit overeind tegen de wand om doorbuigen van de panelen te voorkomen.

De temperatuur tijdens het acclimatiseren en leggen moet tussen de 15°C en 25°C liggen en de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% om te voorkomen dat de vloer na het leggen te veel krimpt of uitzet.

Ook een goed geacclimatiseerde vloer blijft een houtproduct dat gedurende de gehele levensduur blijft krimpen en uitzetten onder invloed van veranderingen in het ruimteklimaat. Over het algemeen zal de lagere luchtvochtigheid in het stookseizoen ervoor zorgen dat de vloer krimpt, waarbij deze in de lente vaak weer uit gaat zetten. Zorg dus altijd voor voldoende leefruimte van de vloer ten opzichte van muren, wanden en andere vaste objecten.

Waar moet ik op letten bij het leggen van Laminaat?

Voordat wordt begonnen met het leggen moet de ondergrond gecontroleerd worden, deze moet aan een aantal belangrijke criteria voldoen.

  • De ondergrond moet droog zijn, zo mag een betonvloer niet meer dan 2% (CM-meting) restvocht hebben en een anhydrietvloer zelfs maximaal 0,5%. Wanneer er meer restvocht in de ondergrond aanwezig is kan het dampdichte scherm niet voorkomen dat er condensvorming onder het laminaat ontstaat
  • De ondergrond moet draagkrachtig zijn, een betonvloer moet dus niet te zacht zijn, dit is eenvoudig te controleren met een kraspen. Daarnaast moet een eventuele houten ondervloerconstructie niet veren, want dat kan de levensduur van de laminaatvloer bekorten.
  • De ondergrond moet egaal zijn. Te grote oneffenheden kunnen zorgen voor beweging in de vloer die er op komt te liggen. Kleine verschillen in de ondervloer (maximaal 4 mm hoogteverschil op 1 meter lengte) kunnen met een 9 mm Parquetfelt opgevangen worden, bij grotere oneffenheden is egalisatie noodzakelijk.
  • De ondergrond moet schoon zijn, zorg dat voor het plaatsen van de ondervloer de ondergrond geheel schoon is en er geen steentjes of andere zaken onder de vloer terecht komen die later kunnen zorgen voor oneffenheden of knarsende geluiden.

Als de ondergrond aan deze vier eisen voldoet, dan is kliklaminaat binnen no-time geplaatst en kan een ruimte dus binnen een paar uur een complete metamorfose ondergaan. Het voordeel van een zwevende vloer is daarbij dat dit over 10 jaar weer moeiteloos opnieuw gedaan kan worden als er weer een andere stijl gevraagd wordt, maar dat het door de levensduur van laminaat ook gerust 20 jaar kan blijven liggen.

 

 

Kan ik Laminaat over een bestaande ondervloer leggen?

Laminaat op tapijt: Dit is helaas geen mogelijkheid (ook niet op een verdiepingsvloer), een organische vloer bevat bacteriën en deze kunnen na verloop van jaren gaan schimmelen of rotten doordat de laminaatvloer deze vrijwel luchtdicht afsluit en een bekende klacht in dit opzicht is het 'gaan stinken' van tapijt enkele jaren nadat het laminaat er overheen is geplaatst. Alhoewel het fabeltje de ronde doet dat er wel op kortpolig tapijt gelegd zou kunnen worden, is dit dus ook ten zeerste af te raden omwille van de bovenstaande redenen.

Laminaat op parket: Ook dit is geen goede optie, daar ook hout een organisch product is dat met het laminaat afgesloten wordt waardoor er rottingsprocessen in het hout plaats kunnen vinden. Dit geldt overigens niet voor planken vloeren met ontluchting (met een kruipruimte of verdiepingsvloer), daar kan met een dampwerende folie en een Parquetfelt ondervloer laminaat overheen gelegd worden.

Laminaat op vinyl: Hierop kan laminaat wel gelegd worden met een passende ondervloer (tussen vinyl/linoleum en laminaat).

 

Kwaliteitsklasse Laminaat?

Laminaat is in diverse kwaliteitsklassen verkrijgbaar. Deze kwaliteitsklasse geeft aan hoe bestendig de laminaatvloer is tegen slijtage. Kwaliteitsklassen 23 tot 33 zijn geschikt voor de woonkamer. Loop je binnen veel op schoenen, dan adviseren wij een hogere klasse:

Kwaliteitsklasse 

Gebruik 

AC1 Klasse 21

Licht gebruik

AC2 Klasse 22

Normaal gebruik

AC3 Klasse 23/32

Intensief gebruik

AC4 Klasse 32

Zwaar gebruik

AC5 Klasse 33

Zeer zwaar gebruik


 

Welke legrichting moet ik aanhouden?

De legrichting van het laminaat kan je zelf bepalen. Hou er rekening mee dat je met de legrichting beïnvloed of de kamer langer of juist breder oogt

In de lengte: Wil je een kamer langer laten lijken, dan kan je de vloer het beste in de lengte leggen. Je legt de laminaatplanken dan in dezelfde richting als de langste zijde van je kamer.

In de breedte: Heb je een smalle ruimte, dan kan je de vloer het beste in de breedte leggen. Het maakt de kamer optisch breder. De laminaatplanken leg je dan in dezelfde richting als de kortste zijde van de kamer.

Visgraatmotief: Wanneer je je laminaatvloer in visgraadmotief legt, creëer je een ruimtelijk effect. De kamer krijgt door het visgraatmotief ook een chiquere uitstraling. Kies hierbij voor een hoek van 45 graden.

 

Welke ondervloer moet ik kiezen?

Een ondervloer is heel belangrijk. Het zorgt voor een langere levensduur en meer veerkracht van je laminaat. De keuze van een ondervloer wordt gemaakt op isolatie, als vochtscherm of geluidsdemping. Voor vloerverwarming gebruik speciale ondervloeren. Belangrijk hierbij is dat de warmte van de vloerverwarming niet wordt tegengehouden. Kijk hiervoor onder de categorie ondervloeren.

 

Hoe maak ik een Laminaatvloer schoon?

Vochtig schoonmaken: Een laminaatvloer moet minimaal 1 keer per 2 weken vochtig gereinigd worden. Gebruik hiervoor het door ons geadviseerde laminaat-onderhoudsproduct. Gebruik voor het reinigen een goed uitgewrongen dweil of microvezeldoek. Let op: wanneer je teveel water gebruikt kan dit schade veroorzaken aan de laminaatvloer.

Droog reinigen: Reinig je laminaatvloer minimaal twee keer per week met een stofzuiger of zachte bezem. Vuil zoals zand of stof  kunnen de vloer beschadigen. Gebruik bij een stofzuiger altijd de zachte parketborstel.

Droogloopmat: Wij adviseren om bij iedere buitendeur een goede droogloopmat neer te leggen. Goede droogloopmatten zorgen ervoor dat vuil en andere materialen worden opgenomen en niet de kans krijgen om je laminaatvloer te beschadigen.

Vlekken reinigen: Er zijn diverse schoonmaakmiddelen voor laminaat verkrijgbaar. De verkeerde middelen of het verkeerd gebruiken van schoonmaakmiddelen kunnen schade aan uw vloer veroorzaken.

Mocht je een vlek krijgen op het laminaat, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Twijfel je over de vlekbehandeling, kijk dan op de volgende website: http://www.james.eu/nl.

 

KASSAKORTING
Wegens succes verlengd!

Tot 30 november 5% extra kassakorting op ons gehele assortiment.

Code: NOVEMBER